Sporten; het kan je zóveel brengen. Zowel negatief als positief. Zowel mentaal als fysiek. De uiterlijke kenmerken zijn uiteindelijk niet de belangrijkste. Maar wat dan wel? Ik neem je mee naar de onderliggende reden om een bepaald ‘beeld’ na te streven.
FITNESS ISN’T ABOUT THE OUTSIDE; IT’S ALL ABOUT THE INSIDE
Sporten: wat is jouw reden geweest om daar aan te beginnen? Of om er aan willen te beginnen? Vaak is de eerste (oppervlakkige) reden om een bepaald beeld of shape na te streven. Een maatje ‘xxxxxs’, omdat dat tegenwoordig het beeld is wat op Social Media en in de geprinte media te zien- en te lezen is. Maar hóe realistisch is dat beeld als we kijken naar de gewone Nederlander? Iemand die 40+ uur per week een kantoorbaan heeft, een sociaal leven naast de baan heeft (of een gezin), het liefst lekkere maaltijden op tafel tovert en ook nog eens een ‘x’ aantal keer per week sporten.
Pfoe. Wat ‘moeten’ we dan toch veel. Maar van wie eigenlijk? Juist, van onszelf. Dus het begin maak je door wat minder streng voor jezelf te zijn en prioriteiten te stellen. Wat vind jij belangrijk en waar wil jíj op focussen?
FOCUS ON YOUR GOALS
Zo. Nu we de focus hebben en het onnodige eruit gefilterd hebben blijven er een aantal doelen (of eigenlijk wensen) over. En die wensen willen we graag vervuld hebben. Dat kun je op allerlei manieren doen; sporten in de sportschool of buiten trainen door middel van bootcamp, wandelen of hardlopen. Doe wat goed voelt voor jou. En als je eenmaal een ‘sport’ hebt gevonden die je leuk vindt om te doen is het tijd om een planning te maken.
De voorkeur gaat uit naar het trainen op vaste dagen. Zodat jij weer waar je aan toe bent en de rest van jouw omgeving ook. Dan kunnen ze rekening houden met jouw trainingsdagen. Dat kan heel fijn zijn. Jouw discipline en de desire om jouw doelen te bereiken gaan uiteindelijk bepalen of jij gaat trainen of niet. De sleutel tot succes is consistent trainen voor een aantal weken, maanden en jaren. Het is een jarenlang proces. Niet zo sexy, maar het werkt echt zo. Quick fixes don’t excist.
THE MAIN REASON TO WORKOUT
Als je uiteindelijk in de flow zit en jouw ritme en regelmaat hebt gevonden komt vaak de échte reden langzaamaan boven drijven. Want wilde je nu echt dat maatje ‘x’ bereiken? Of was je eigenlijk op zoek naar het gevoel van trots op jezelf zijn? Van je sterk voelen? Of toch jezelf fitter voelen?
De ‘hoofdredenen’ om te sporten zijn bij iedereen anders, maar bij bijna iedereen veranderd de ‘hoofdreden’ gedurende het proces. Wat vaak als eerste reden wordt genoemd om te sporten:
- Ik wil graag mijn conditie verbeteren, want ik ben al buiten adem als ik de trap oploop met m’n boodschappen tassen.
- Ik wil graag dat de kilo’s op de weegschaal afnemen.
- Als ik dan toch bezig ben, dan vind ik het niet erg om een ‘x’ aantal kilo’s af te vallen.
- Ik wil graag mijn oude broek weer passen die ik nu niet meer pas.
Gaandeweg het proces komt het mentale aspect om de hoek kijken. Door het consequent trainen, het letten op de voeding en het vinden van balans komen velen uiteindelijk tot een andere conclusie. Want was dat getal op de weegschaal nu zo belangrijk? Nee. Althans, niet zo belangrijk als gedacht. Wilde je echt graag die trap op kunnen lopen met die zware boodschappen tassen en niet buiten adem zijn? Nee. Althans, fitter voelen wel, maar traplopen is een andere tak van sport. Wat veel mensen uiteindelijk terugkrijgen van het mooie sportproces is iets héél anders dan ze in eerste instantie gedacht hadden. En wat is dat dan precies?
- Tevreden zijn met jezelf: zelfverzekerd zijn en lekker in je vel zitten in het mooiste wat je tijdens dit proces kunt opbouwen. Jezelf met andere ogen bekijken. En dan vooral focussen op het ‘positieve’ wat jij als persoon te bieden hebt in plaats van de negatieve aspecten.
- Fitter voelen en vol energie zitten: door middel van trainen kun je jouw energielevel onwijs opkrikken. Waar je normaal gesproken gesloopt was na een dag werken en sporten kun je gaandeweg steeds meer incasseren. Een win-win situatie aangezien je je niet meer zo ‘oud en out-of-shape‘ voelt.
- Grenzen opzoeken, jezelf uitdagen en grenzen bewaken: Jezelf uitdagen; jezelf net dat beetje verder pushen dan normaal gesproken; dat kun je allemaal doen tijdens sporten. En weet jij uiteindelijk die grens te verleggen en uit die comfort zone te stappen dan daalt er een gevoel van euforie en trotsheid over je neer. En dát is waar het om draait. Maar ook het aangeven van grenzen is een deel van het proces. De skills van grenzen verleggen en aangeven worden onwijs opgezocht.
- Sterk voelen: Die sterke vrouw die je altijd hebt willen zijn, die kun je uitdagen. The inner fierce female is coming out. Want ja: die ben jíj. Door middel van krachttraining, boksen, hardlopen of HIIT training kun jij letterlijk die spieren sterker voelen worden. Maar vooral het mentale aspect is het belangrijkste: iedere keer weer verras je jezelf door nog wat extra gewicht op de stang te doen in de gym, die extra meters te rennen of die ene harde kick te geven. Sterk zijn en sterk voelen is een onderschat gevoel, maar als je er eenmaal van ‘geproefd’ hebt dan wil je dit blijven voelen en nastreven.
En vaak worden bovenstaande gevoelens niet als ‘hoofdreden’ aangegeven. Uiteindelijk maakt dat maatje ‘perfect’ niet meer uit als je bovenstaande gevoelens niet ervaart. Want écht: hetgeen wat echt het verschil maakt is gelukkig zijn met jezelf. En sporten kan hier een zeer positieve invloed op hebben. Dus probeer tussen de regels door te lezen en te kijken wat de persoon in kwestie écht wilt. In plaats van op de oppervlakte te blijven.