Sinds mijn bezoekje aan Lissabon ben ik geïnspireerd geraakt door de ‘vega’ keuken. Zelden at ik tofu of seitan, maar nu besloot ik om het eens zelf te proberen en een rode curry in vega stijl te maken. En of het een geslaagd experiment was? Dat zeker:
It’s vegalicious Thai food
Vegetarisch eten? Hmm, dat deed ik niet zo vaak. Waarom niet? Tja, eigenlijk geen idee. Vlees en vis kan ik over het algemeen ontzettend waarderen en het sluit goed aan bij een actief, sportend persoon. Maar waarom altijd vlees eten als je het ook kunt vervangen door een eiwitrijke vegetarische optie? Nou, daar zag ik wel iets in. En sinds m’n reisje naar Lissabon – ook wel de stad van de vegetarische/ vegan restaurants. Althans dat idee kreeg ik – ben ik geïnspireerd geraakt door de vega gerechten. Zo ontzettend lekker als dat ze daar konden koken met groenten en eiwitrijke (vlees)vervangers kan ik helaas niet. Nog niet. Maar ik heb zeker een poging gewaagd met m’n rode curry. Bij vegetarisch eten zijn kruiden en specerijen ontzettend belangrijk, dat zorgt namelijk voor de smaak. Aan tofu itself zit namelijk weinig smaak, maar bevat wel veel structuur.
Je zult merken dat als je de tofu, seitan of tempéh eet ze allemaal een andere ‘bite’ en structuur hebben. De een is wat malser dan de ander en de een is weer net wat meer uitgesproken qua smaak dan de ander. Just try it and you will notice.
Andere eiwitrijke opties voor tofu in de rode curry:
- Tempéh
- Seitan
- Kant-en-klare vleesvervangers
Helaas kan ik zelf alleen kiezen uit tofu of tempéh aangezien in seitan- en alle kant-en-klare vleesvervangers in de supermarkt gebruik wordt gemaakt van tarwe(bloem). En laat ik daar nou net niet tegen kunnen. Maar met bovenstaande opties ben ik al onwijs (!) blij.
Ingrediënten:
(Voor twee porties)
- Tofu (400 gram)
- Tauge (bakje van 125 gram)
- Sperziebonen (350 gram)
- Champignons (250 gram)
- Red curry paste Marqt (200 ml)
- Kokosmelk (250 ml)
- Cooking spray (of olijfolie)
- Optie: rijst/ mihoen/ Slimfit rijst
Totaal aantal calorieën: 535 per maaltijd
Exclusief slimfit rijst: 528
Make the red curry yourself:
- Zorg dat de tofu even goed uitlekt. Dit kun je doen door twee (vaat)doeken te pakken, de tofu er tussen te leggen en er iets zwaars (een boek of pan) bovenop te zetten. Laat dit voor ongeveer 15 minuten staan
- Snijd de groenten (champignons, sperziebonen)
- Kook de sperziebonen in zo’n 10 minuten gaar
- Snijd de tofu in blokjes
- Wok daarna alle groentes samen in een pan (eerst de champignons en voeg daarna de gekookte sperziebonen er bij)
- Bak de tofu blokjes goudbruin in zo’n 4 minuten – 2 minuten per kant
- Gooi daarna de tofu blokjes, groenten en curry paste in een pan. Wok het even kort samen
- Voeg dan de red curry paste en de kokosmelk aan het geheel toe
- Laat daarna de taugé even kort mee bakken (ongeveer zo’n 1-2 minuten) en aanvallennnnn maar!
- Optie: kook (basmati)rijst of de mihoen gaar terwijl de groenten gekookt worden en voeg die er later bij. Ik heb zelf gebruik gemaakt van de Slimfit rijst van Body&Fit shop. Een lekkere toevoeging moet ik zeggen en maar slechts 7 calorieën per 100 gram. In een zakje zit zo’n 200 gram. Dus ideaal voor dit gerecht.
Bij deze: ‘Kin Khao’
(Dit zeggen Thaise mensen tegen elkaar voordat ze gaan eten en betekent letterlijk: ‘We gaan rijst eten’).