Af en toe ook wel ‘s zin in een lekkere, vette hamburger met kaas? Well, that’s part of life. Natuurlijk begrijp ik dat soort cravings, want die momenten heb ik ook. Maar omdat ik niet meteen m’n eigen (macro) ruiten wil ingooien, bedacht ik de volgende versie. Zie hier de macro-vriendelijke versie van de hamburger. And it’s pretty delicious:
BRILLIANT BEEF BURGER
Binnen een aantal ‘easy steps‘ druk jij jouw burger-cravings de kop in, op een gezonde, acceptabele manier. Althans, gezond. Kijk, bij deze hamburger ligt de nadruk op weinig vlees (lees: gewoon 1 tartaartje in plaats van twee), weinig saus (of saus met zero calories) en veel groentes. Daarnaast gebruiken we wel 1 plakje cheddar cheese. Gewoon, omdat het lekker is. En uiteindelijk maar 70 calorieen extra is. Je kunt best wel eens afwijken naar andere producten zolang het maar binnen jouw voedingspatroon past. En jij je er prettig bij voelt. Nou, er voor mij was dat het geval. Aangezien ik af en toe best een typje van ‘alles-of-niets’ kan zijn, was ik blij te ontdekken dat ik ook controle kan houden. Yes. Leermomentje over mezelf.
Wil jij deze lekker hamburger vanavond op tafel toveren? Dat kan! Het hele recept en de preps staan hieronder. Ben je nu toevallig vegetariër of eet je geen vlees? Vervang de burger dan door bijvoorbeeld tofu, tempeh of een vleesvervanger.
PUT THIS ON THE BREAD
- Liefde & Passie afbakbroodje 100% spelt (1 stuk)
- 1 rundertartaar (100 gram)
- 1/2 courgette
- 1/2 champignons
- 2 augurken
- 1 el Yonnaise
- 1 el ketchup (of curry naar keuze)
- 1 plak cheddar cheese
- Cookingspray (of olijfolie)
Totaal aantal calorieën per maaltijd: 552
HOW TO PREPARE?
Volg deze stappen en binnen een minuutje of tien staat jouw maaltijd klaar om opgegeten te worden:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bak de burger in een koekenpan – ik gebruik cookingspray om zo de calorieën beperkt te houden – in zo’n 8 minuten gaar. Natuurlijk ligt het er aan hoe jij ‘m het liefste eet. Ik houd van doorbakken.
- Snijd de courgettes en champignons terwijl de tartaar staat te pruttelen. Bak de courgette eerst even kort in de (wok)pan voordat de champignons erbij gaan.
- Leg – terwijl het vlees braad en de groentes bakken – het broodje in de oven voor zo’n 8-10 minuten.
- Snijd de augurken in plakjes en doe wat saus naar keuze op het bord (ketchup is laag in calorieën en Yonnaise ook).
- Leg de cheddar cheese even kort op de hamburger in de pan zodat het smelt.
- Als de oven piept, het vlees goed bruin is (niet zwart, haha) en de groentes eetbaar zijn (even proeven dus) leg je alles bij elkaar op een bord.
- Broodje opensnijden, groentes op de bodem, burger er overheen, augurken on top en nog wat greens on the side.
Side note: de sauzen en het brood zijn optioneel. Althans: je kunt zelf een soort ‘brood’ kiezen wat jij lekker vindt, zolang het maar rond de 220 calorieën zit (zoveel zit er in het broodje hierboven). Zelf kan ik niet tegen tarwebloem, vandaar de 100% spelt keuze. Maar moet zeggen dat het brood ook errug lekker is. Het gerecht kun je ook gemakkelijk maken zonder sauzen. Dan kun je ongeveer 20 calorieën van het totaal aantal cals afhalen.
En aanvallennn maar.. Smakelijk!