
No cardio, that’s gaining weight, right? Nope, not at all. Sinds een paar weken – ik denk een stuk of 6 ondertussen – skip ik m’n cardio tijdens m’n krachttraining. Normaal gesproken deed ik bijna een half uur (!) iets van cardio. De crosstrainer en stairclimber waren favoriet totdat ik vorig jaar een blessure kreeg aan m’n hamstrings waardoor het verplicht fietsen werd. Op zich niet erg, maar fietsen vind ik nu eenmaal saaier dan de andere twee apparaten.
KNOWLEDGE IS POWER
Waarom ik altijd cardio ben blijven doen? Goeie vraag. Puur uit ‘bangheid’ en ‘gewoonte’. Twee elementen die niet heel gunstig zijn. Ik vond cardio’en ook altijd wel leuk en tja.. Iedereen weet natuurlijk dat het calorieen verbrand. Ja, op dát moment. Waarom ik de cardio nú wel geskipt heb? Het past niet meer bij mijn doel.
KEEP YOUR EYES ON THE PRICE
Wat er anders is aan mijn doel ten opzichte van een paar maanden terug? Ik wil sterker worden dan ik nú ben. Is daar cardio voor nodig? N-to-the-ope. Door middel van cardio jaag je de hartslag omhoog waardoor je lichaam energie nodig heeft en dit gaat verbranden. Die energie is vaak afkomstig vanuit koolhydraten – daarom zijn die vrij essentieel als je een heftige kracht-of cardiosessie voor de boeg hebt. Voor mijn doel is het krachtgedeelte vooral belangrijk. Wil ik mijn vetpercentage verlagen? Nou, niet per se. Maar stiekem is dat de afgelopen weken wel íets gedaald. How come? Nou, als je krachttraining doet verbrand je nog steeds calorieen. Lees: je lichaam verbruikt energie. Dus wíe beweert dat je door het trainen met gewichten géén calorieen verbrand mag meteen rechtsomkeer maken. Natuurlijk is ‘het gevoel’ wat je ervaart tijdens een cardiosessie heel anders dan wat je ervaart tijdens een krachtsessie. Ook heeft alles te maken met hét doel. Wil je graag snel afvallen? Dan doe je over het algemeen meer cardio trainingen dan kracht trainingen. Wil je graag strakker in je vel komen te zitten en ook wat gewicht verliezen – maar dat is niet de main focus? Pak de gewichten dan eens uit het rek. En wees niet bang: wij worden geen vrouwelijke versie van Arnold Schwarzenegger. That’s simply impossible.
BULKY VS LEAN, BODY MACHINE
Om maar meteen met de deur in huis te vallen – en bovenstaand aanzetje was al even gegeven – wij kunnen niet ‘bulky’ worden. Althans, what the hell is ‘bulky’? Ik ben er vrijwel zeker van dat je je meteen een beeld voor je haalt van een niet-zo-charmante-grote-gespierde-vrouwelijke-bodybuilder. En tja, eigenlijk zegt het woord het al: bodybuilder. Bodybuilding is ten eerste een serieus zwaar beroep; deze ‘bulky’ vrouwen hebben hun beroep gemaakt van zo zwaar mogelijk tillen, een zo strak mogelijk voedingsschema aanhouden – en dus veel eten, zo veel mogelijk trainen en héél misschien een spuitje hier en een pilletje daar. Daar ben ik eigenlijk wel vrij zeker van. Dus geloof me als ik zeg dat als je een gemiddelde Nederlandse vrouw bent je niet de aanleg hebt om heel groot en lomp te worden. Als je niet intens veel gaat eten of verboden middelen gaat gebruiken dan hoef je absoluut niet bang te zijn om ‘bulky‘ aka ‘mannelijk’ te worden. That ain’t gonna happen girl. Dus ga lekker 2-3x per week naar de gym, til de zwaarste gewichten op die je kunt hebben en je zult merken dat je strakker in je vel komt te zitten en wíe weet – als je hard genoeg je best doet – je lichaamscompositie zich wat anders gaat verhouden. Let wel: dit is een jarenlang proces. Success doesn’t happen overnight. Too bad.
THE DIFFERENCE: WEIGHTS VS CARDIO
Het grote verschil wat ik merk ten opzichte van de trainingstechniek die ik al jaren hanteer? Het grote verschil is dat ik tegenwoordig een stuk sterker ben en kan veel gemakkelijker de oefeningen uitvoeren. Bijvoorbeeld de bench press: doordat ik meer tijd heb te spenden in het krachthonk ben ik bepaalde oefeningen meer gaan oefeningen en herhalingen. Practise makes perfect, they say. Dus ook de bench press ben ik aanzienlijk vaker gaan doen. Door de oefening vaak te herhalingen zorg ik ervoor dat m’n spieren meer stabiliteit en kracht hebben om de oefening goed uit te voeren. Waar het voorheen super instabiel voelde heb ik nu vertrouwen in het feit dat ik de kracht én de techniek beheers. En zo geldt dat voor nog een rits aan andere oefeningen. Het grootste voordeel dat ik behaald heb? Het feit dat ik weinig – tot geen – last meer heb van m’n nek. Waar ik voorheen heel snel spanning in m’n nek had is dat nu bijna verdwenen. Die ‘stress’ pakt m’n bovenste rugspier nu zelf goed op en zorgt ervoor dat m’n nek ontlast wordt. So tripple hooray for weighttraining.
Oh en lieve sterke vrouwen, willen jullie graag meer weten of mijn trainingen en hóe ik ze indeel of welke oefeningen ik doe? Laat me dat even weten via Insta.
Sportieve liefs,
Indi(GO)
Ps, even een kleine side note: er is totaal níets mis met cardio en als het bij jouw doel past dan is dat ook super belangrijk in jouw schema. Het enige gekke wat ik tegenwoordig merk is dat vrouwen ‘strak in het pak’ willen zitten en daarom alleen op cardio machines gaan staan. En dáár zit nu precies de denkfout: je kunt namelijk net zo gemakkelijk krachttraining doen. Wat ik vaak hoor van mijn vrouwelijke klanten is dat ze blij zijn dat ze weten dat ze nu ook op deze manier kunnen trainen; met gewichten in plaats van saaie cardio doen. So that’s my message. Doe er vooral mee wat je zelf wilt – maar dit is puur een verhaal over de positieve kanten van krachttraining. Die ervaar ik zelf – én mijn (vrouwelijke) klanten ook.