Eten voorbereiden. Dat is toch vet ingewikkeld en tijdrovend, toch? Nee.Dat valt dus hartstikke mee. Voorbereiding is het halve werk. Klinkt corny, maar het is toch écht zo. Hoe ik het zelf voorbereid en regel? Ik leg het je uit:
1. MAKE A LIST
Zorg dat je de gangpaden pakt waar jouw producten staan. Dwaal niet af en ga sowieso niet de kant van de chocolade en koekjes op. Pre-groceries steps? Zorg dat je geen honger hebt als je boodschappen gaat doen. Anders neem je een te groot risico dat je met producten thuis komt die niet op het lijstje stonden.
Wat er vaak op mijn boodschappenlijstje staat:
- Veel verschillende groentes. Favoriet? Cherry tomaten, worteltjes, pompoen, courgette, rode kool en sperziebonen
- Witvis: pangasiusfilet
- Magere vlees: kip
- Vette vis: zalm, garnalen
- Basmati rijst
- Eieren
- Specerijen: paprikapoeder, zout en peper
Bovenstaande producten zijn een paar essentials voor in mijn koelkast en voorraadkast. De producten die ik hierboven heb genoemd zijn etenswaren die ik gebruik voor lunch- en-diner- prep.
2. DO THE GROCERIES
Als je eenmaal met jouw lijstje in de Appie (of welke supermarkt dan ook) bent, dan is het belangrijk dat je een plan hebt. Je hebt sowieso een lijstje dus je weet welke producten je moet halen voor de komende dagen. Hier komen een paar tips die belangrijk zijn om toe te passen voor- en tijdens het boodschappen doen:
- Zorg dat je niet op een lege maag boodschappen gaat doen. Klinkt heel cliché, maar geloof me: het is écht waar. Met een hongergevoel shoppen is funest. Zo zorg je ervoor dat jij jouw doel alleen maar meer saboteert. Als je iets gegeten hebt en niet afwijkt van jouw lijstje dan heb je de eerste verleiding al de kop ingedrukt. Well done.
- Zorg dat je de binnenste paden van de supermarkt vermijd: in deze paden staan de calorierijke producten over het algemeen. Denk aan de koekjes, dropjes, chocolade en chips. You don’t wanna go there. Trust me. Dus zorg dat je goed bij de buitenste rijen blijft: de groentes, fruit, vis, vlees, vega, brood, eieren, spa rood, en vleeswaren voor op brood.
- Zorg dat je je niet laat verleiden bij de kassa om het ‘koopje van de dag’ op de kop te tikken. Zonder na te denken zeg je: ‘Nee, dankjewel’. Dit is namelijk het laatste obstakel in de supermarkt en vaak wordt je verrast door dit soort producten. De producten bij de kassa zijn vaak niet de producten die je mee naar huis wilt nemen. Denk aan de kleine reepjes van Tony Chocolonely, chocolate chip cookies en allerlei andere soorten snoep.
3. CHOOSE A DAY
Op welke dag ga je jouw gekochte eten in gódsnaam voorbereiden? Je hebt het al druk genoeg. Ik snap je. Maar dit is de komende tijd jouw prioriteit. Als je eenmaal het ritme hebt en het ritme wordt een gewoonte dan kijk je terug en denk je: ‘Oh, was dat nu zo moeilijk?’. Nee, het is belangrijk om tijd te maken om het voor te bereiden. Jouw doel komt nu eenmaal niet aangewaaid.
Hoe ik het zelf doe? Ik kies vaak twee momenten in de week waarop ik lunch en diner voorbereid voor de komende dagen. Ik moet zeggen dat ik redelijk veel geluk heb met mijn baan. Net voor de lunch (of voor het avondeten) heb ik vaak een break en kan ik even naar huis om te koken. Op dagen dat dat dus niet kan – als ik les moet geven of Personal Trainingen geef – zorg ik dat ik altijd mijn bakje eten bij me heb. Vaak is het eten wat je in een grote hoeveelheid kan bereiden. So easy does it. De term ‘verveel je slank’ is er niet voor niets.
4. PREP THE MEALS
Dus: zorg dat je een fornuis hebt waar je flink wat pannen op kwijt kunt. Zorg dat je wat groentes in de oven kunt doen en de prep-sessie kan van start gaan. Hoe ik het vaak aanpak?
- Eerst kook ik de rijst in een grote pan
- Daarna snijd ik de groentes of zorg ik dat de oven voorverwarmd is om bijvoorbeeld de pompoen er in te doen
- Kook of bak de groentes – tenzij het in de oven gaat, dan laat je het verwarmen in de oven
- Bak het vlees (kip) of vis (zalm, garnalen) op het laatst nog even snel mee met de groentes. Tenzij je het liever los van elkaar doet. All fine
- Bak nog een paar eieren als final touch
- Zorg dat je genoeg bakjes hebt om het eten in de doen. Desnoods scoor een set met bakjes bij de Ikea
5. FRIDGE IT
Als het daarna allemaal – proportioneel – verdeeld is in de bakjes dan is het een kwestie van labelen. Of je kunt de bakjes gewoon logisch opstapelen in de koelkast. Makkie, right?
Sportieve liefs,
Indi(GO)