Laatst kreeg ik de vraag: ‘Tel jij calorieën? Of eet je op gevoel?’ Eerlijk gezegd heb ik beide manieren geprobeerd. Benieuwd wat ik momenteel hanteer in mijn levensstijl? Lees hieronder verder:
TO COUNT OR NOT TO COUNT?
Het blijft een lastig ding: calorieën tellen of toch gewoon op gevoel eten? Beide manieren heb ik de afgelopen jaren doorgevoerd en ben tot de conclusie gekomen dat eten op gevoel mij beter af gaat. Maar let wel: op gevoel eten kan ik nu mede doordat ik het principe IIFYM (if it fits your macros) heb toegepast een half jaar lang. Als ik dat zonder MyFitnessPal of welke andere food app dan ook had moeten doen dan had ik het een stuk lastiger gevonden. Dus ik raad beide manieren aan zodat je voor jezelf kunt beslissen wat goed bij jou past. Iedere vrouw is anders en iedereen gaat weer beter op een andere tactiek.
Er zijn wel een paar stappen die ík belangrijk vind om te doen voordat je ergens mee aan de slag gaat. En dat zijn de volgende:
- Zorg eerst dat je door een professional – een nutrition coach – laat vaststellen wat jouw calorieënbehoefte is. Op basis van jouw activiteiten – denk aan de intensiteit van jouw baan en wat voor sport je doet en hoe vaak – wordt er een berekening gemaakt van hoeveel calorieën je kunt eten voor onderhoud. Wil je graag afvallen? Dan is een negatieve energiebalans belangrijk. Wil je graag het gewicht toe laten nemen dan is een positieve energiebalans belangrijk.
- Na de calorieën berekening is het tijd om een plan op te stellen. Mijn advies? Download de app MyFitnessPal en houdt gedurende een week een eetdagboek bij en kijk eens hoeveel calorieën je dagelijks eet. Dit heeft puur te maken met een stukje bewustwording van hoe jouw voedingspatroon er uitziet.
- Als je bewust bent geworden van hoeveel je ‘te veel’ of ‘te weinig’ eet is het tijd om een voedingsschema op te laten stellen door de nutrition coach. Degene gaat ervoor zorgen dat jij genoeg koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgt op basis van jouw gestelde doel.
- Wat je dan kunt doen om de controle te houden is het loggen van het eten. Dus je kunt bijvoorbeeld de app MyFitnessPal gaan gebruiken: bij deze app kun je barcodes scannen van producten zodat je kunt zien hoeveel calorieën er in zitten. Belangrijk om te weten is dat je moet weten hoeveel gram je van een product eet of drinkt.
Bovenstaande stappen heb ik doorlopen toen ik twee jaar terug besloot om mijn vetpercentage te gaan verlagen. Dit was de manier die goed werkte voor mij maar dat wil niet zeggen dat dat voor jou ook geldt. Ondervind het zelf en als je het niets vindt dan laat je het los.
De methode die ik tegenwoordig hanteer is het volgende – belangrijke side note: deze methode kan ik hanteren omdat ik weet hoeveel calorieën er in product ‘x’ zitten of dat het een product is wat juist veel eiwitten, koolhydraten of vetten bevat:
- Eat the same: Ik eet standaard hetzelfde ontbijt: havermout met pindapoeder, banaan, blauwe bessen en amandelmelk. Dit vult goed en zorgt ervoor dat ik m’n PT’s of lessen goed kan geven. Mijn ontbijt is best zwaar op de maag, omdat dit hét belangrijkste moment van de dag is voor mij. Qua lunch en dinner wissel ik iets vaker af maar de basis is hetzelfde. In de middag lunch ik vaak met rijstwafels, gebakken eieren, kipfilet en smeerkaas. Dinner is vaak een stuk vis of (wit) vlees met heel veel groentes. Dit is een eetpatroon wat werkt voor mij.
- Eat when hungry: Daarnaast eet ik als ik honger heb: wanneer heb ik honger? Als ik mij ‘leeg’ voel. Dus geen energie en een maag die gekke, hongerige geluidjes maakt. Je merkt snel genoeg aan jezelf of je écht honger hebt of dat het eten is omdat het ‘lekker’ is. Dus tussen bovenstaande maaltijden door krijg ik honger en zorg ik dat ik altijd een proteïne bar bij me heb, een proteïne shake of een stuk groente (paprika, wortels of cherry tomaten).
- Think logical: En een beetje ‘logisch nadenken’ brengt je ook al veel. Want soms – als je nadenkt hoelaat je hebt gegeten en wát je hebt gegeten – is het onmogelijk dat je 1,5 uur later weer honger hebt. Tenzij je een komkommer, paprika en wortels hebt gegeten de maaltijd ervoor. Maar vaak als je even iets langer nadenkt dan normaal dan kun je jezelf behoeden van ‘overeten’.
NO COUNTING FOR ME
Dus om het even kort en krachtig samen te vatten: Nee, ik tel geen calorieën meer. Dat heb ik heel lang wel gedaan. Bijna 1,5 jaar terwijl dat allang niet meer had gehoeven. Waarom ik toentertijd niet na 6 maanden ben gestopt? Ik durfde het niet. Ik zat zo in m’n calorie-tel-bubbel dat ik er niet uit kon komen. Uiteindelijk is het me gelukt maar onderschat het proces van calorieën tellen niet. Je kunt je er echt blind op staren én het is een behoorlijke taak iedere dag jouw voeding te noteren in de app. Met een tijdje calorie tellen is niets mis vind ik, maar in mijn ogen moet het niets iets zijn wat ‘nodig’ is om de controle over voeding te kunnen houden. Sinds 6 maanden eet ik op gevoel en dat gaat me goed af. Dit heb ik wel te danken aan de voorkennis die ik heb over voeding, dus zorg dat je iemand in de arm neemt die jou kan helpen met het maken van een voedingsschema. Het laatste wat je wilt is Google er op los slaan of zelf een voedingsprogramma gaan maken, omdat je van iemand gehoord hebt dat dat werkt voor haar. Nee, zorg dat jij een op maat gemaakt schema krijgt voor jezelf. Zo behaal je ook het snelste resultaat, omdat er rekening is gehouden met jouw (voedings)wensen.
Nou lieve ladies, ik hoop dat jullie iets gehad hebben aan de ‘to count or not to count’ kwestie. Als ik jou ooit ergens mee kan helpen klik dan hier óf stuur me een mailtje/ Insta message.
Sportieve liefs,
Indi(GO)