Op het juiste pad blijven qua voeding. Het is een uitdaging en af en toe moet je creatief zijn, maar he.. Als je eenmaal het ritme hebt is het goed vol te houden. Maar hoe zit het dan met alle verleidingen die ik dagelijks tegen kom? Ik klets jullie wat bij over m’n #twomonthchallenge so far en hoe het gaat met m’n voedingsschema.
I’D RATHER BE EATING
Zo’n zes weken geleden besloot ik een uitdaging met mezelf aan te gaan, genaamd: #twomonthchallenge. En omdat ik dit niet alleen doe (m’n collega zit ook in het complot) is het een gecombineerde hashtagnaam geworden. Ben + Indi = #teambendi. Joe. En laat Ben nu net de nutrition coach zijn in dit verhaal. Dus onder goede begeleiding ben ik dit avontuur met mezelf aan gegaan. Hoe zijn de zes weken verlopen? Nou, eigenlijk verrassend goed. Ik heb een bepaalde calorie-inname waar ik mij aan moet houden en zolang ik daar binnen blijf, ga ik de goede kant op. En wat is ‘de goede kant’? Dat is m’n vetpercentage verlagen. Met zo’n 2 tot 2,5% per maand. Iedereen die mij kent weet dat ik ontzettend van (lekker) eten houd. Wel gezond hoor. Sinds ik in de sport werk ben ik mij bewust van welke producten ik gebruik aangezien m’n lichaam wel wat moet hebben aan de producten die ik tot mij neem, omdat ik zoveel beweeg. Nuttige calorieën noem ik ze. Maar het kwam ook regelmatig voor dat ik op een zaterdagavond een hele Tony Chocolonely karamel zeezout reep naar binnen kon werken. Het draait bij mij echt om balans. Een keer per week een product wat iets slechter is dan de rest; dat kan in mijn ogen prima. Een gezonde levensstijl moet wel haalbaar zijn en leuk blijven.
TEMPTATION IS ALL AROUND YOU – CHOOSE WISELY
De afgelopen zes weken heb ik gemerkt dat het hongergevoel best wat met je kan doen. In gedachten was ik vaak aan het denken aan eten. Variërend van m’n avondeten tot aan pindakaas, chocoladerepen, kaas, jam of Nutella. Heel gek. Maar aan de andere kant ben ik het begrip ‘eten’ heel erg gaan waarderen. Weet je wel hoeveel keuze wij hier in Nederland hebben wat betreft eten? Echt een mega luxe probleem. Alles wat we willen is voor handen. En dat is denk ik tegelijkertijd ook het probleem. Omdat er zoveel eten te vinden is, eten wij (als Nederlanders) al snel te veel. Dat is ook iets wat ik echt ontdekt heb. Want weet jij hoeveel 100 gram rijst is? Nee. Het is bar weinig. Of althans, in vergelijking met wat ik normaal gesproken at aan dit goedje. Damn, wat een boel extra kennis krijg je ineens over eten. Super leerzaam en tegelijkertijd waak je ervoor dat je niet altijd calorieën blijft tellen. Discipline is belangrijk, ja dat weet ik. Maar over zo’n zes weken laat ik dat ook weer los. Het is onmogelijk (en niet menselijk) om altijd maar calorieën te tellen. Je wordt knettergek als je dit iedere dag doet.
FOOD CRAVINGS
Daarnaast schuilt het gevaar dat je ‘food-cravings’ krijgt als je in een calorie-tekort zit. Zelfdiscipline is super belangrijk, maar jezelf een schuldgevoel aan praten als je een keer ‘de mist in gaat’ is nergens voor nodig. Zolang je de dag erna jezelf maar herpakt en jouw doel voor ogen houdt. Er is namelijk een reden dat jij dit proces bent in gegaan. So stay true to your dreams and goals. De handdoek in de ring gooien na een ‘foutje’ is zo zonde. Ik snap je gevoel, I get it. Maar jij bent sterker dan je denkt. Laat jezelf verstelt staan van jouw wilskracht. Zelf ervaar ik die ‘food-cravings’ ook hoor. Iets wat ik van tevoren niet had verwacht. Uiteindelijk is gisteravond de enige avond in de zes weken geweest dat ik iets heb gegeten wat niet in mijn voedingsschema thuis hoort (de helft van een Tony Chocolonely karamel zeezout bar). Had ik er spijt van? Misschien een beetje. Heb ik er van genoten? HOLY YES. Heel bewust heb ik de chocolade gegeten. Maar weet je waar ik ook achter kwam? Je kunt bepaalde voedingsproducten dus ook echt romantiseren. Dat had ik ook bij Tony’.s Ik vind het super lekker hoor, don’t get me wrong – maar ik merkte ook dat ik het product zo heb zitten romantiseren in m’n hoofd dat ‘ie minder lekker was dan ik in gedachten had. Suf he? Part of the proces I guess. Daarom kan ik vandaag heel content zijn met de producten die in m’n voedingsschema zitten. Griekse yoghurt, speltwafels en boterhammen met kalkoenfilet, zalm en burgers met groentes, I just freaking love it. En het mooie is dat m’n lichaam mega veel kan met de energie die in de producten zitten. Sla ik zowaar twee vliegen in een klap.
STAY ON YOUR (CALORY) TRACK
Ik ben er van overtuigd dat de kennis die ik de afgelopen weken heb op gedaan voor iedereen heel nuttig kan zijn. Want hoeveel kennis had ik nu eigenlijk over voeding? Nou, de basis denk ik. Maar nogmaals ik ben geen expert op het gebied van voeding en macro’s. Daarom is het goed om hulp in te schakelen als je merkt dat je meer wilt weten over bepaalde zaken. Als Personal Trainer wil ik mijn klanten graag genoeg nuttige informatie geven over voeding, omdat – als je echt resultaat wilt boeken – je zowel je voeding als sporten aan moet pakken. En dan is voeding echt het allerbelangrijkste element in het proces van afvallen, aankomen of spiermassa opbouwen. Daarom knal ik de laatste paar weken lekker door met m’n trainingen en ga ik genieten van al het lekkere eten dat ik kan eten (want dat is het serieus echt!).
Ps, de challenge is een klein beetje langer geworden. In plaats van 8 weken zijn het er 12 geworden. Rekening gehouden met vakanties en dergelijke. Maar vond de naam #twomonthchallenge zo leuk dat ik ‘m lekker zo heb gelaten.
Ik hoop dat ik jullie een klein kijkje heb kunnen geven in hoe het momenteel gaat met m’n challenge en wat het allemaal voor mooie- maar ook zeker minder mooie dingen met zich meebrengt. It’s life guys. Niets is perfect. Neither am I.
‘Just keep pushing and stay focused. The hard work will pay off’.
Geniet van jouw zondagavond!
Sportieve liefs,
Indi(GO)
1 reageer
Toffe post, Indi, leuk om mee te lezen!
Reacties zijn gesloten.